Japansk kultur og dansk design

Tokai universitetet i Japan er et af Japans førende universiteter, stiftet af Dr. Shigeyoshi Matsumae (1901-1991). Under et besøg i Danmark i 1930erne var Matsumae blevet stærkt inspireret af Grundtvig og højskoletankegangen, og den form for involverende undervisning, som disse stod for.

Dette blev således en grundtanke ved etableringen af Tokai universitetet. Universitetet dækker mange faglige områder, men er særligt kendt for de naturvidenskabelige og medicinske uddannelser. Ud over universiteterne rundt om i Japan, driver Tokai også 4 hospitaler, der skaber et væsentligt økonomisk grundlag for organisationen.

Med rødder i den danske og nordiske kultur, blev det helt naturligt at etablere et center i Danmark i 1970. Det holder til i en stor og udvidet villa i Vedbæk, lige ned til vandet. Stedet er omdrejningspunktet for den udveksling og samarbejde, der er mellem Tokai universitetet og fx danske universiteter.

Den 18. juni havde foreningen Japanske Haver fornøjelsen af at være på besøg på Tokai centeret i Vedbæk, hvor vi fik en introduktion til centerets arbejde og en rundvisning i den store bygning. Her kunne man opleve elementer fra den japanske kultur i et møde med dansk design og indflydelse, der så fint går hånd i hånd.

Det blev også til et besøg i thehuset, der ligger i de flotte omgivelser i centerets have, hvor vi fik et indtryk af den japanske theceremoni.

Vi takker Tokai University for denne helt særlige og specielle oplevelse.


Del siden på:
Scroll to top
Skip to content