To haver i Køge området, 11.09.2022

Mens sommeren går på hæld, besøgte foreningen to haver omkring Køge den 11. september 2022. Det var to fantastiske – men også meget forskellige – haver, vi var så heldige at opleve for første gang i foreningens historie.

Den første have var hos Shigeko og Jesper Højdal i Lille Skensved. Det var en særdeles stemningsfyldt japansk have, der er blevet opbygget over mere end 10 år. Haven var en flot vandringshave opbygget med haverum, hvor den ene oplevelse efter den anden afslørede sig.

Som en vandringshave var der en central sø med Koi og en ø i midten. En stenbro forbandt øen med landet. Både omkring søen og generelt i haven var der mange store og karakteristiske sten, der er fundet i danske grusgrave. Der var alle typer af planter i haven, hvor mange var formklippede eller udviklet til flotte former. Fyr, ahorn, hjertetræ, rødbøg, taks, kryptomeria, bambus og meget mere gjorde haven til en oase for sjælen.

Der var mange gode steder, man kunne sidde og nyde haven. Ikke mindst den store terrasse, der vender ud mod havens centrale del. Den betyder, at man er i god kontakt med haven, og jeg kan forestille mig, at det er et yndet sted for Shigeko og Jesper at opholde sig.

Vi sender en meget stor tak for at få lov til – for første gang – at opleve denne særlige have. Der er stadig spændende planer for at udvide haven, og vi glæder os til at komme tilbage en anden gang.

Fra Lille Skensved kørte vi videre til Stevns, hvor vi besøgte Birgit og Svend Aage Høvids, der for godt 5 år siden flyttede hertil fra Kolding. Svend Aage har specialiseret sig i at skabe mindre, formklippede planter, der i størrelse ligger imellem bonsai og formklippede træer. Som udgangspunkt anvendes fyr, japansk lærk, dansk eg, bøg og taks.

Som noget særligt, står de fleste planter i nedgravede murerbaljer med huller i bunden. Det gjorde det muligt at flytte omkring 100 planter fra Kolding til den nye have. Men det er også et vigtigt aspekt i at udforme miniature-træerne, idet planterne indretter sig efter den plads, som de har. Rodklipning og andre bonsai-teknikker er dog også nødvendige.

I haven findes en forsænket tørhave omgivet af det mest pragtfulde minilandskab. Her kommer den japanske haveidé med at skabe en lille udgave af et stort japansk landskab til sin ret. Her udført til perfektion.

Der er tit symbolet for en skildpadde i japanske haver, hvor den markerer et langt liv. I denne have er man gået hele vejen, for i den forsænkede tørhave boede en græsk skildpadde, der kunne bevæge sig frit omkring, når den ikke sov i sin grotte.

En varm tak til Birgit og Svend Aage for stor gæstfrihed – og for muligheden for at købe nogle af de flotte planter.

 

 

 

 

 

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content