Der er nogle helt klare regler, der skal overholdes når man begynder, at sætte sten ind i sin japanske have. Opsætning af én sten er ganske enkel:
Kombinationen to sten, findes i et utal af variationer, der er næsten ingen grænser for hvad der kan lade sig gøre. Ens for alle opstillinger er at:
Træde tilbage, for at beskue
Ved arbejde med flerstenskombinationer er det utroligt vigtigt, engang imellem at træde tilbage, for at beskue og korrigere opsætningen.
Selvtillid er godt, selvkontrol er bedre, når det gælder stenopsætning.
Altid i trekanter
Tre stenkombinationen, her begynder det for alvor at blive spændende, men også besværligt. Tre sten og der over placeres altid i trekanter, og ikke som vi normalt kender dem.
Asymmetriske trekanter
I japanske haver benytter man asymmetriske trekanter, dvs. trekanter hvor ingen af siderne er lige lange, dette gælder naturligvis set forfra, men også set oppefra.
Tegnet fire betyder død
Denne regel er gældende fra tre sten og opefter, med undtagelse af fire. Tegnet fire betyder død, og anvendes aldrig under nogen form, i en japansk have.
Den 5 stolpe
Selv i husene er der opsat en 5. stolpe, som også betragtes som en hellig stolpe.
5 stens opsætning, her gælder de samme regler:
Den færdige stenopsætning skal fremstå som en enkelhed, hvor alle sten er i skarp harmoni med hinanden.
7 sten, og jeg ved ikke hvor mange trekanter, nu begynder det at blive rigtigt besværligt. Her er der ingen ændring med hensyn til materialevalg.
Men der kræves endnu mere omhyggelighed med, at få placeret stenene så de ikke ligner en trillebør der er væltet. Her er det ekstra vigtigt at kontrollere sit arbejde jævnligt, når der arbejdes med store sten skal de på plads første gang.
Og alligevel kender jeg ingen, der ikke har flyttet rundt med sine sten selv op til flere gange. Når der plantes omkring en stenopsætning gælder de
asymmetriske trekanter stadig.
Her skal det lige siges, at der er ingen der bliver verdensmester på et weekend kursus, det er kun ved hårdt arbejde at man kan tilnærme sig den opsætningsteknik der bliver brugt i Japan. Kun ved gentagne gange at arbejde med sten, opnås der rutine i opsætning.
Udført med menneskehænder
Vi må have størst mulig respekt, for hvad de gamle japanere har udført med menneskehænder, og ikke tro at vi kan eftergøre dem på en sommer.
De er altså flere hundrede år foran os, men når man har tilegnet sig lidt baggrundsviden er det bare om at komme i gang, jo før jo bedre.
Views: 20
Kontakt formand: formand@niwa.dk
Kontakt kasserer: kasserer@niwa.dk
Aktivitetsgruppe Vest: aktivitetsgruppevest@niwa.dk
Aktivitetsgruppe Øst: aktivitetsgruppeoest@niwa.dk
Copyright © Foreningen Japanske Haver
CVR: 32208789
Design: Hjemmesidesystemer.dk