Koya-san, Japan

I forbindelse med et besøg på Koya-san er det en overvejelse værd, om I har lyst til at komme i stemning ved at gå det sidste stykke op mod det hellige bjerg ad den gamle skovsti fra det 9. århundrede: ”Choishi Michi”, som pilgrimmene gør det.

Der er et omfattende netværk af stier at udforske på Kii-halvøen og i Wakayamas vilde bjerge i omegnen af Koya, men det er også muligt at fokusere på et lille stykke, f.eks. med udgangspunkt fra Kii-Hosokawa Station (på Koya-line fra Namba Station) til Daimon Gate. Det første stykke går opad ad asfalt vej mellem rismarker, indtil man kommer til stien. For hver cho (109 m) står der stimarkeringer med de 5 elementer i det buddhistiske univers: terning (jord), kugle (vand), kegle (ild), halvkugle (vind) og ædelsten (rum). Den ca. 10 km vandretur går en del opad igennem cryptomeria-skov og byder på nogle udsigter.

En anden væsentlig beslutning før besøget i Koya er, om I ønsker at besøge en eller flere af haverne, der er anlagt i forbindelse med de mange templer. Typisk vil haverne kun være tilgængelige for overnattende gæster. Der er over 50 forskellige templer, der tilbyder overnatning med mulighed for at opleve have, vegetariske måltider, rundvisning i templet
og tidlig morgen buddhistisk messe (om man vil).

Et af templerne Fukuchi-in omfatter 3 meget seværdige
haver designet af Shigemori Mirei.

Se også fotos i Per Due Madsens artikel i NIWA 2, 2017.

Fumon-in henføres havens design fra ca. år 1600 ofte til Kobori Enshu. Haven udnytter en stejl tætbevokset skråning som baggrund for et fladt område med mindre sø og
skildpaddeø. En yukimi-lygte er placeret ved søkanten, hvilket er den traditionelle placering for denne lygtetype.

 

I Rengejo-ji findes flere haver. Forhave med hvide skærver og det indiske tegn for hvid lotus og Buddha, der mediterer på denne lotus.

Haven bagved er i stærk kontrast og fremstår som en have i ”natur udgave”.

Tempelbygninger, indretning, buddhistiske rum m.m. kan naturligvis også være en væsentlig del af oplevelserne. Her et rum gjort klar til et vegetarisk måltid i Fumon-in.

Hovedtemplet for Koyasan Shingon sekten i Japan: ”Kogobuji” med bl.a. den største stenhave i Japan: ”Banryutei” er ligesom de mange religiøse mindesmærker i Koya tilgængelig som almindelige seværdigheder. Designet bag Banryutei er et dragepar, der kommer op af et skyhav for at beskytte mausoleet for Kobo Daishi (Kukai), der grundlagde Koya. Dragerne er lavet af 140 granitstykker.

Af Annelise Larsen & Birgit Franzén.

 

Scroll to top
Skip to content