Historien bag Koi karper
I modsætning til hvad mange tror, stammer Koi’er oprindeligt ikke fra Japan, men fra dele af det østlige Asien og Kina. De blev indført til Japan for næsten 2500 år siden i den sorte form, og blev kendt som Magoi (sort Koi).
Blev brugt som mad
De blev i starten kendt og anerkendt for at være en glimrende spise, og blev derfor holdt i specielle bassiner og damme, så de kunne benyttes til mad i løbet af vinteren. Ordet Koi er først beskrevet i en kinesisk bog fra Qin (Chin) Dynastiet 221år f.v.t.
I starten
Nogle begyndte at etablerede egne damme tæt på hjemmet, hvilket gjorde det lettere at opdrætte og passe koierne. Hermed begyndte de også at fungere som en form for lokal “underholdning og præstige”.
Japan 1820
I Japan begyndte man først at formere Koi i 1820erne i byen Ojiya i Niigata provinsen. Men det varede helt frem til 1914, før omverdenen fik øje på disse farvede karper ved en udstilling i Tokyo.
Men herefter forelskede verden sig i Koi, og det blev en udbredt hobby at holde disse som et element i den japanske have.
Koi i Europa
I slutningen af 1800-tallet blev læder karper indført fra Tyskland, (betegnelsen Doitsu betyder Tysk på Japansk).
Doitsu eller læderkarpe er en næsten fuldstændig skælløs karpe, med hud der minder meget om glat blødt læder.
De blev straks populære og herefter steg efterspørgslen, også efter andre koi typer og arter.
I dag
Den prægtige Nishikigoi eller Koi er i dag blevet en usædvanlig og spændende hobby, der dyrkes af millioner af entusiaster verden over.
Terapi
Og mange finder ud af at – dette vidunderlige vandmiljø og de prægtige Koi’er, bringer ro i sjælen og balance i livet på en helt naturlig måde.
“Der er fisk og så er der Koi”
Enhver koi entusiast ved dette!
Views: 11
Kontakt formand: formand@niwa.dk
Kontakt kasserer: kasserer@niwa.dk
Aktivitetsgruppe Vest: aktivitetsgruppevest@niwa.dk
Aktivitetsgruppe Øst: aktivitetsgruppeoest@niwa.dk
Copyright © Foreningen Japanske Haver
CVR: 32208789
Design: Hjemmesidesystemer.dk