Hegn

Gaki

Der er skrevet tykke bøger om de mange forskelligartede hegn, som i tidens løb har set dagens lys i den japanske have. Nedenfor er kort beskrevet nogle få typer, og hvordan man kan lave dem. Se iøvrigt tegningerne. Det er næsten umuligt at se en japansk have uden at den indeholder et eller flere hegn. Hegnenes funktion afhænger af, hvilken type hegn, der er tale om. Ordet gaki vil man tit støde på, da det betyder hegn på japansk. Her er nogle eksempler:

Katsura-gaki

Et tæt højt hegn af bambus, der ofte bliver brugt til adskillelse fra naboer, veje og lignende. I stedet for bambus ville vi i Danmark måske bruge pileflet.

Yotsume-gaki

Et lavere og mere åbent hegn fremstillet af bambusstokke. Betyder egentlig 4-øje hegn. Bliver ofte anbragt langs med stier i store haver. Hegnet anvendes ofte på tværs
af haverummet stående ud fra mure eller stolper. Dette giver haven rumvirkning og giver perspektivet. Haven bliver også mere spændende at gå i.

Sode-gaki

Dette hegn anvendes ofte stående ud fra husvægge,
verandaer eller stolper i et større stakit. Det er en type hegn, som er karakteriseret ved en meget kraftig og buet overligger, en lodret stående søjle og et vandret liggende bundstykke. Hegnet kan være fremstillet 7af kraftig bambus, der er flækket op i tynde strimler, så det nemmere kan bukkes, eller det kan laves af pilevidjer. I rummet mellem bue og grundplan ses den meget kunstfærdige sammensætning af bambusstokke, pileflet, cederspåner eller cederbark, sat på kryds og tværs. Krydsene holdes sammen med galvaniseret jerntråd, der til sidst dækkes med tynd sort snor. Der findes mange kombinationer af disse materialer, til at fylde hegnet ud indvendig.

Lav dit eget Koetsu-gaki

Til at fremstille en koetsugaki er det bedst at have en ramme, der har den ønskede facon. En svejset jernramme er fin at bygge sin koetsu-gaki op på, men en ramme af træ kan sagtens anvendes. Buen kan laves af flere tynde lag træ
oven på hinanden, så de kan bukkes. Herefter binder man pilevidjer fast om alle delene, de holdes sammen med galvaniseret jerntråd.

Lav dit eget Yarai-gaki

Du kan lave et hurtigt og ganske nydeligt hegn af yarai-gaki typen ved at købe et færdigt sammenklappeligt bambushegn og pynte det lidt. Det fås i 3 størrelser i de fleste byggemarkeder. For at gøre det anvendeligt til japansk havehegn skal der sættes nogle bambusstokke forskellige steder. Der isættes 2 vandrette stokke – gerne flækkede(en på hver side) – een midt i hegnet og een næsten helt nede. Hegnet afsluttes med en overligger, der består af tre stokke surret sammen til en trekant. Her anvendes en lidt kraftigere snor end til det øvrige hegn. Alle samlingerne skal snøres med sort snor. Her kan man vælge det rigtige, sortfarvede kokusreb, men det holder desværre ikke så mange år i vores klima. Bedre er det at anvende en sort nylonflettet snor.

Holdbarhed

Hvis man vil bruge bambus som endestolper i sine hegn, er det bedst, at bambusstolperne ikke bliver gravet ned i jorden, for så vil de bliver sorte i løbet af et år og begynde at rådne. Det kan anbefales at banke pinde af trykimprægneret træ ned i jorden, som passer ind i bambusrørene. Herpå sættes hegnet, så det hviler på et af “leddene” i bambussen.

Behandling af bambusoverfladen kan være et problem i vores klima. Det bedste er indtil videre at give bambussen lidt lindolie. Efter et år eller to vil den hårde skal være “forvitret”. Så kan man slibe med fint sandpapir. Når bambussen er ren, påføres olie igen og helst hvert
år, så kan det holde længe.

Af Erik Løfqvist

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content