Lygter i den japanske have

Introduktion

En lygtes funktion i en japansk have er ikke kun til pynt. Den er i høj grad også funktionel til oplysning af gangarealer og partier i haven. Placeringen af lygten er derfor vigtig. En del
af de lygter, der bruges i den japanske have, stammer oprindeligt fra tempelhaverne, hvor de er bragt ind af de forskellige temestre og havedesignere. Da der findes utrolig mange forskellige lygter, med hver deres historie og symbolik, har vi valgt at omtale de mest kendte og brugte. Lygterne er som oftest fremstillet af granit, natursten eller sandsten. I Japan er der flere steder, hvor lygterne sælges direkte fra det sted, hvor de hugges til.

Der er de senere år kommet en trend omkring granitlygter. Der er mange efterligninger til salg i både byggemarkeder, på planteskoler og sågar i supermarkeder. Disse lygter er hverken størrelsesmæssigt eller farvemæssigt japanske. I Japan skal lamperne være så store som mulige, selv på små arealer, og de er ikke fremstillet i lyserød granit. Køb ikke en lampe fordi den er pæn, men tænk over, hvor den skal bruges og hvad den skal passe sammen med. Det er derfor vigtigt, at kigge på masser af billeder af lygterne i de japanske haver.

Lygterne kan opdeles i 3 hovedtyper

1. Ikekomi-doro.
Kendetegnes ved, at standeren graves ned i jorden (lygten har ingen fod). Den mest kendte er Oribe-lygten, der som
oftest bruges i forbindelse med tsukubaianlægget.

2. Ashitsuki-doro
Kendetegnes ved, at lygten står på ben (3-4-5-6
ben). De mest kendte er Yukimi-lygten, der som oftest bruges ved eller i nærheden af vand for at lyse op.


Rankei-lygten, der altid sættes på kanten af en sø, hvor lygtehuset er ude over vandet.

3. Tachi-doro
Kendetegnes ved, at lygten står på en stander og har en
stor fod oven på jorden. Her er den mest kendte Kasuga-lygten, der typisk står for enden af en gangsti.

Ud over disse 3 hovedtyper, findes der også misaki/maru lygten, der er en lille flytbar stenlygte samt Yama-doro lygten, som ikke er en formel lampe, da den er sammensat af natursten, der er blevet hugget til en lygte.

Langs trædestier, som oplysning ved ventehuse,
tehuse eller terrasser er forskellige jernlygter meget
brugbare.

Af Bo Larsen

 

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content