Trædesten

Anskaffelse af sten

Naturen har allerede skabt de bedst egnede trædesten, det gælder bare om at drage ud i naturen og finde dem. Grusgravene ligger inde med bjerge af velegnede sten, der er ganske gode til formålet, her kan man selv gå rundt og udvælge sig de bedste af slagsen. Ved større byggepladser samt ved diverse udgravninger kan man også være heldig at finde velegnede trædesten. Spørger man pænt og forklarer sit ærinde, er udfaldet i de fleste tilfælde positivt.

Udgravning

Når trædestenene skal lægges, kan det være en fordel at afsætte nogle markeringer for stenene. Kraftigt gulvpap – klippet i facon efter stenenes overflade – lægges ud der, hvor stien er planlagt at skulle ligge. Afstanden mellem stenene skal være ca. 60 cm målt fra stencentrum til stencentrum, dette giver nogle små hurtige skridt, men taget japanernes størrelse i betragtning så passer det vist meget godt. For at holde en samme højde på trædestenene kan det være en hjælp at sætte en snor, der angiver den færdige stenhøjde.
Fjern gulvpappet og tag bestik af stenen, der skal anvendes. Tykkelsen tillægges 5-10 cm. Hullets diameter skal være større end stenens, da der skal være plads til at dreje stenen til begge sider. Fyld 5-10 cm. grus i hullet og stamp det godt. Rul stenen ned i hullet med den rigtige side op. Gruset gør, at det er lettere at dreje stenen til den ønskede position. Fyld
efter med jord og stamp det godt undervejs. Der må ikke være luftlommer under stenene, da det er her, de onde ånder opholder sig. Benyt et vaterpas, således at stenen ligger i vage. Det er ikke rart at gå på trædesten, hvis man føler, at man er lige ved at falde af. Der skal jo være balance i kroppen.

Afslutning

Den færdige stenhøjde afhænger af, hvad der skal være mellem stenene, men generelt ligger stenene 5-7 cm. over jordoverfladen. Ved udplantning af bunddækkeplanter mellem stenene skal der tages højde for, hvor høj planten bliver. F.eks. Cotula minima (mini trædebregne) med en højde på 2 cm. tillægges 7 cm. i alt 9 cm. Det vil sige, at der skal fyldes op med plantejord, således at stenene stikker 9 cm. op over overfladen. Derefter kan der plantes bunddækkeplanter mellem stenene. Når planterne er groet til og har nået væksthøjden, vil stenene stadig stikke et godt stykke op over planterne.Vælges granitskærver som
bunddække tager man de 7 cm. og tillægger et skærvelag på f.eks. 7 cm. i alt 14 cm fra stenoverfladen og ned til jordoverfladen. Der kan med fordel lægges et lag fibertex under granitskærverne, så ukrudt undgås.

Formen

En trædesti ses næsten altid anlagt i S – form eller i zig -zag form, så den der går ad stien ikke indhentes af de onde ånder, der kun kan gå lige ud. Det kræver stor koncentrationsevne at gå på en trædesti. Man er tvunget til konstant at se ned på de smukke sten. Under denne
koncentration forlader alle ens spekulationer og tanker hjernen, og man er klar til at modtage de indtryk og signaler den japanske have udsender.

Af Jørgen Lund

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content