Sten med en funktion

Yaku-ishi

Teknikken der benyttes når man placerer en sten i en japansk have er kompliceret og svær at mestre. Mange gartnere og landskabsarkitekter bruger et helt liv for at lære hvordan. Men denne teknik er ikke en hemmelighed og kan forklares. Inden man bekymrer sig om at gruppere stenene og skabe finurlige sten kompositioner, skal man tænke på de mange steder i en japansk have, hvor sten bliver brugt næsten automatisk. Tænk på stenene, brugt på steder, hvor man står og går. Tænk på gangarealerog som trin samt steder, hvor vi træder op eller ned. Tænk på sten, der leder os, samt sten, der støtter større konstruktioner som broer, bygninger og vandfald. Store betydningsfulde sten er brugt på alle disse steder, i næsten alle japanske haver. De kaldes jaku-ishi eller “sten, der har en funktion eller formål. Der diskuteres af og til, om hvorvidt man skal bruge yaku-ishi i japanske haver. Deres udseende giver sig selv og en normal parcelhushave forventes at have mindst fem eller seks sten, der falder ind under katagorien, yaku-ishi.

På grund af deres fundamentale rolle og meget specifikke placering, er det ganske naturligt og praktisk at sætte nøgle yaku-ishi sten først, i forbindelse med opbygning af haven. For eksempel, de store sten for enden af stien med trædesten; de plejer at blive anbragt i starten af haveprojektet, mens de mindre forbindelsessten kan anbringes meget senere, faktisk i slutningen af projektet. Man kan bekymre sig om andre stengrupperinger senere, efter at man har brugt mere tid på at se og lære. Hvis man lige er begyndt med at anlægge sin japanske have, skal man koncentrere sig om, at få store flotte sten placeret på de mest vigtige yaku-ishi steder.

Basin-relaterede sten

Denne illustration fremhæver to typer af yaku-ishi, der er relateret til vandbasiner. Den første er den høje sten bagved
basinet. Den anden yaku-ishi er den lave flade sten foran basinet. Gæsterne der bruger basinet sidder på hug på stenen. Den er som regel brede nok til at to personer kan være der samtidigt, den ene på hug og den anden læner sig over basinet.

Bro-relaterede sten

Der findes nogle vigtige sten i nærheden af broer, der både har en funktionel og æstetisk rolle. Man finder ofte to høje “haveport” sten i begge ender af en bro, som fungerer som gelændere samt som visuelle ankre ved hver ende. I denne
illustration er mindre versioner af tre haveportsten vist (g), men den mest tydelige yaku-ishi er den store gangsten
brugt som et trin op til broen.

Trappe Haveport Sten

Se godt efter på illustrationen, vist her. Læg mærke til hvordan stenene øverst, samt ved bunden af trapperne, fungerer som haveporte, der visuelt støtter gæsterne når de skal op og ned af trapperne, samt forhindrer eksempelvis faldulykker. Disse yaku-ishi sten har nogenlunde samme rolle som flagene, der viser skiløbere hvor de skal løbe på en snedækket skiløjpe. Dette princip bruges også ved a: Krumninger, b: Overgangsteder i forbindelse med havegange, c: Ved begge ender af broer samt d: På hver side af træhaveporte.

Nobedan Forbindelsessten

Denne illustration ses indefra et japansk hjem, hvor man kigger ned på stenene til afsætning af sko. Denne række sten leder én ned til en nobedan (overgangsareal), der dernæst bringer os til to trædestensgange. Læg mærke til hvordan to af stenene er integreret med nobedanen. De fungerer som en forbindelse mellem nobedanen og to af de tre overgange. Yaku-ishi – ligesom disse sten – skal placeres med omtanke, tidligt i et haveprojekt, inden nobedanen er anlagt.

Lampe-relaterede sten

Denne illustration viser to typer af yaku-ishii, som er relateret til stenlamper. Den første er en bred sten lige foran lampen. Fordi stenen ligger for enden (eller begyndelsen) af en trædestensovergang, burde den være større og mere bred end de andre. Den anden yaku-ishi er den højeste sten ved siden af lampen, som bruges når man skal tænde lampen med et stearinlys.

 

Trædestenene i indgangspartiet

Ethvert japansk hjem har en “genkan” (indgangsfoyer), hvor man stiller sine sko før man træder ind i huset. Denne illustration viser en form for hovedindgang med en genkan bagved døren. Læg mærke til hvordan trædestenene er placeret i hvad man kunne kalde “havegangen” på dansk.
Selv om en havegang med trædesten ikke er særlig meget brugt i japan, er trædestenene meget passende for gangarealer, hvor det ikke er nødvendigt at afgrænse med hegn. I denne trædestensgruppering, er yaku-ishi den store flade sten lige foran det flisebelagte område.

Stentrinet ved haveindgangen

Haveporte markerer en overgang fra et område til et andet. De er ofte placeret ved indgangen til haven. Haveporten vist til venstre er meget beskeden. Det er denne form for haveport, man finder mellem siden af huset og baghaven. Yaku-ishi stenen er det brede flade trin placeret lige under haveporten.

Forbindelsesstenene

De mere interessante japanske haver har ofte flere trædestensstier der mødes i en Yformation. For at gøre denne formation mere attraktiv og funktionel, placeres en stor flad sten, der hvor de tre stier mødes. Denne type yaku-ishi kaldes en forbindelsessten.

Sten der skjuler rødder

Et træ i en japansk have, kan visuelt ankres ved delvis at skjule den nederste del af stammen med en busk eller sten. Denne teknik ser man ofte anvendt i japanske haver, men det er ikke obligatorisk og bruges ikke foran hvert træ. Teknikken er illustreret her. Udover at skjule trærødderne, genererer de to yaku-ishi sten visuelle bevægelser til venstre ud til haven.

Sten til afsætning af sko

Disse sten, er blandt de mest charmerende af de fleste funktionelle sten, brugt i japanske haver. De findes ved forslellige typer af indgangspartier til et japansk hjem. I denne illustration kan man se hvordan stenene er placeret ved siden af glasdørene, således at de viser retningen til haven bagved huset. I et hjem i Vesten, vil denne type af yaku-ishi sten se godt ud på det sted, hvor man træder ned fra terrassen.

Sawatari Ankesten

Trædesten placeret gennem en å eller dam er en særlig charmerende attraktion, der lokker børn. På samme måde, som en is lokker på en varm sommerdag. Det er en fryd at se vandet flyde stille forbi neden under fødderne! I denne illustration kaldes alle fem sten yakuishi, men stenene i begge ender er særligt vigtige. Begge sten bør være brede, flade, stabile samt placeret halvt i vandet og halvt på (jorden/luften).

Haveudsigtssten

Disse brede, flade sten er som regel placeret ved damme og åer, men kan placeres alle steder, hvor der en flot udsigt. Gæster står på disse sten, når de kigger ud over haven. Skal du bygge en koi dam, er det vigtigt at indføje denne form for yaku-ishi i din tegning. Det er et perfekt sted at sætte sig på en solskinsdag og fodre fiskene.

Konklusion

Der er, i den japansk inspirerede have, mange muligheder for at benytte sten funktionelt. Det er ikke nødvendigt at have specielle færdigheder for at placere kvalitetssten i nøgle
yaku-ishi positioner, lidt eftertænksomhed og planlægning hjælper ofte på god vej. Husk dog på, at disse sten er vigtige for at opnå en velanlagt have. Dygtige havearkitekter bruger ofte muligheden for, at placere disse sten tidligt i haveprojektet, som ankre og støttepille for resten af haveanlægget. Det skal man også benytte sig af, hvis man anlægger selv; og husk så på, at en god detaljeret planlægning, næsten er halvdelen af en smuk velanlagt japansk inspireret have.

Oversat af Henrik Grønberg

 

 

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content