Hvordan starter man en japansk have?

Søg viden

Vigtigt! Fæld ingen træer og buske, de kan måske anvendes. På planteskolerne er store træer dyre.

Anskaf viden, lån bøger eller bedre køb bøger, og vælg den havetype, som bedst opfylder dine ønsker. Udvælg det sted i haven, der egner sig bedst. Start evt. i et hjørne af haven, derved har man allerede skabt en baggrund.

Det er utroligt vigtigt at læse om emnet og gerne i flere forskellige bøger. Man kan hente megen inspiration fra billederne i bøgerne. Det kan være en fordel at anskaffe sig sine egne bøger, da bøgerne med tiden bliver som en slags “bibel”. Der læses og billederne studeres morgen, middag og aften. Ved medlemskab af foreningen “Japansk inspirerede haver”, er der megen lærdom at hente, gennem foredrag, havebesøg samt billed-aftener. Der er mulighed for at møde andre med samme interesse og få en dialog med dem.

Gennem de åbne have-arrangementer, hvor medlemmerne viser deres haver frem, er der megen inspiration at hente. Inspiration fra andre haver er utrolig givtig. Foreningen har mange medlemmer, hvor de fleste er villige til at fremvise deres haver og øse ud af deres visdom. Mange har allerede betalt dyre lærepenge.

Forbered dig på at planlægningsfasen godt kan tage et år eller mere.

Lav en arbejdsskitse

Opmål haven og overfør den til en arbejdsskitse, indtegn de elementer, du ønsker i haven. Gå ud til forhandlerne af de produkter, du ønsker. Det gælder leverandører af sten og granitskærver, granitlamper og bambushegn, bassiner og filtre. Især planteskolerne er vigtige at besøge for at studere de enkelte planter ordentligt og få et kendskab til disse. Men køb intet endnu, tålmodighed er vejen, der fører til de bedste resultater. Undersøg priserne, der kan være store pris- og kvalitetsforskelle. Det kan blive en bekostelig affære at anlægge japansk have, derfor skal det gøres rigtigt første gang. F.eks. er der ingen røde granitlamper i traditionelle japanske haver, men de er billigere at fremstille, og mange planteskoler forhandler dem derfor. Det er utroligt ærgerligt at skulle til at udskifte disse dyre lamper, når man senere får fordybet sig i viden om japanske haver. Det er her, der er dyre lærepenge at spare.


Efter at have orienteret sig hos de forskellige forhandlere og deres materialeudvalg, er man godt rustet til at gå i gang med en lidt mere detaljeret arbejdsskitse. Denne skitse er ikke nødvendigvis en, der skal følges slavisk, men den er god som overordnet holdepunkt. I de tilfælde, hvor man uvilkårligt må standse op og tage en tænkepause, er det godt at have en skitse. Man kan fortsætte et andet sted på tegningen for senere at vende tilbage med fornyet
inspiration.

Sten

Når man er kommet så langt, at man for alvor går i gang, er det vigtigt hele tiden at tænke på enkelhed og harmoni. Når man har valgt, hvilken type sten man ønsker, gælder det om
at anskaffe sig nogle rigtig store sten af slagsen. Det er dem, der senere kommer til at løfte haven op i en højere enhed, i harmoni og balance. Nødvendigheden af store sten er ikke til at diskutere. Når vi planter omkring stenene, vil vi tit plante for småt. Planterne, vi køber på planteskolerne, er ofte nyfremdrevne, og det tager et par år, før de har vokset sig til den rigtige form gennem klipning og studsning, i mellemtiden er stenene overgroet og blevet for små. Det er ikke let at udskifte sten, hvis man har et flot plantelandskab, man ender ofte som en elefant i en glasbutik.

Vand

Af skade bliver man sjældent rig, kun klog. Alle haveprojekter, der har noget med vand at gøre, kræver endnu dybere gennemgang og indsigt i tingene. Det er her, de store faldgrupper ligger begravet, ofte med en økonomisk øretæve til følge. Ting som bunddræn, filtervalg, bassinmateriale, iltning, elinstallation og rørføring er alt sammen noget, der skal være dimensioneret til hinanden. Kun for at få det bedste ud af det, det er jo dyre japanske karper, der skal i vandet.

Hvad skal man vente med

 1. At fælde træer og buske
 2. At købe sten
 3. At købe materialer til bassin
 4. At købe fisk
 5. At købe træer
 6. At købe planter
 7. At købe granitlamper

Planter

Det gælder om at holde sig til få plantetyper. Skal der bruges fyrretræer så køb tre eller fem. Træerne opstilles i asymmetriske trekanter, i kombination med de store sten. Plant stedsegrønt som baggrund og ahorntræer til at sløre baggrunden, disse plantes også asymmetrisk. Omkring stenene plantes der mange azalier ligeledes i kombinationer med stenene. Når man begynder at købe planter, er det utroligt svært at begrænse sig til enkeltheden. Man har en utrolig lyst til at købe alt, hvad der hedder noget med Japonica og stammer fra Japan. Enkelheden fremkommer kun ved at plante ensartet. Byg først baggrunden op, indsæt de store sten og planter. Dernæst midterpartiets store sten, og til sidst forgrundens store sten. Følg så efter med de store træer og planter, og slut så med alle de mindre planter.

Hvad kan man gøre her og nu

 1. Søge viden
 2. Læse bøger
 3. Kigge billeder
 4. Købe bøger
 5. Vælge havetype
 6. Vælge placering i haven
 7. Tegne grov arbejdsskitse
 8. Besøge leverandører
 9. Besøge planteskoler
 10. Se andres haver
 11. Tegne findetaljeret arbejdsskitse

Af Jørgen Lund

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content