Om haven

Denne have er anlagt ved et rækkehus som en Tsuboniwa (gårdhave). Ideen er, at den forestiller et stykke af naturen i steriliseret miniature. Et skovparti, hvor skoven ender i nogle bjergformationer for neden, her udspringer en lille flod, som fortsætter gennem søen, under broen og ender i en tør bæk nede i engen.

Ved huset er en lille træveranda, hvor det er bedst at iagttage haven fra. En tsuboniwa skal kun ses fra én side, nemlig hussiden.

Ved huset er opstillet en tsukubai. En smuk sydbøg er krøbet ind i hjørne, en kinesisk mahonia hænger ud over stenen, og et buet bambushegn indeslutter området.

Beplantningen på skråningen i baghaven er ca. 2,5 – 3 meter høj og lukker haven helt inde, så man ikke kan se naboen. Dermed dannes illusionen om, at man befinder sig i en skov.

Anlæggelse
Da man flyttede ind i rækkehuset skulle en skråning ryddes for et uigennemtrængeligt kratllignende buskads. En da kikkede man i et Bo Bedre blad med et par sider om en japansk have.

Det blev starten på haven, der er anlagt efter en årrække og løbende forbedret, blandt andet med lamper, trædebregner og beplantning.

 

Erfaringer
Der skal være sten i en japansk have, men det var ikke helt let, fordi det var et rækkehus og sten skulle igennem hele huset. Derfor er stenene ikke større end at de kunne være på en sækkesogn.

Et hjertetræ, der ellers kan blive ganske højt, er holdt nede til fornuftige 3, 5 meter ved beskæring.

Græsset, der var der oprindeligt, er blev skrællet af og i stedet er der plantet trædebregnen Cotula Minima.

 

Del siden på: