Der findes mængder af planter der er egnede som bunddække. Når valget skal træffes, bør man tænke på:
- Hvilken type have man har.
- Hvilket udtryk man ønsker.
- Hvor meget tid man vil bruge på vedligeholdelse/ rengøring.
- Ligger haven i Sol/skygge.
Her er valgt nogle af de bunddækkeplanter vi har erfaring med og som er mest almindelige at bruge i japanske haver. Hvis planteskolerne ikke har dem hjemme, kan de ofte skaffe dem hjem.
Man kan snild have flere typer bunddække i sin have, ikke alt gror lige godt netop hvor man har tænkt sig.
Så eksperimenter! Når først tæppet er groet til, er det hele arbejdet værd!
Cotula. Trædebregner
Der findes omkring 80 arter, alle med små dybt fligene, let hårede blade. Nogle af dem kan blive lidt triste at se på om vinteren, men kommer hurtigt igen om foråret.
Cotula Minema. Trædebregne
Tæppedannende vækst med en frisk grøn farve. Vintergrøn! Højde ca. 3 cm. dermed den laveste af trædebregnerne. Trives i både sol og skygge. Breder sig med udløbere. Meget små grøn/gule blomster i foråret. Er lidt frostfølsom, men kommer for det meste igen, så vær tålmodig om foråret. Giver en meget rolig bund til alle vækster
Cotula Squalida (Leptinella) Trædebregne
Farverne kan variere alt efter årstid og placering i haven. Ikke vintergrøn, men kommer tidligt forår. Højde ca. 6 – 10 cm. Trives i både sol og halvskygge. Nøjsom og hårdfør. Lav tæppedannende vækst med grøn/gule meget små blomster i foråret. Små brungyldne bregneblade, med lysegrønne forårsskud. Breder sig ved udløbere.
Leptinella Cotula Potentillia, Trædebregne.
Lav tæppedannende vækst, delvis stedsegrøn. Breder sig flittigt med udløbere. Har et lidt stålgråt skær over sig. Lysegrønne forårsskud. Har grøn/ gule meget små blomster i foråret. Højde ca. 5 cm. Trives i både sol og halvskygge. Både i fugtig jord og på de lidt mere tørre steder.
Cotula Dioca (Leptinella) Trædebregne
Meget intens grøn og hurtigvoksende. Vintergrøn! Højde ca. 10 cm. Trives i både sol og skygge, gerne i et fugtigt miljø. Med sin smukke grønne farve giver den en flot ensartet tæppelignende overflade. Nøjsom og hårdfør.
Thymus – Timian
Der findes ca. 350 arter. Vi har bl.a. Thymus praecox “Minor”, helt flad, mørk grøn. Meget små blade. Højde 3 – 5 cm. incl. lyslilla blomst. Mange af typerne er lave og tæppedannende. Er rimelig tørketålende og trives i fuld sol. Formeres let ved deling eller stikling.
Soleirolii soleirolii – Husfred
Planten er symbolet på ro, frodighed og liv. Har man denne plante stående, er man beskyttet mod ufred i hjemmet! Vi kender den mest fra boligen, men man kan med fordel plante den udenfor, hvor den sagtens overvintrer. Den bliver brun om vinteren, men kommer igen.
Krybende pudeplante med skøre stængler. Breder sig rimelig hurtigt. Let at dele og slår let rødder. Små snegle kan gnave af blade og stængler. Gror villigt i enhedsjord. Tåler ikke udtørring. God grøn bund i krukker. Placering: lyst eller i halvskygge, dog ikke i direkte sydvendt sol.
Sagina Subulata, Firling
Ynder en solrig placering. Ikke et godt valg til fuld skygge. Bliver brun om vinteren. Højde: 2-5 cm. Blomstrer med små stjerneformede blomster i juni-juli. Hvis man passer den flittigt og træder godt på den, samles planten og ligner mos. Hvis ikke kan den trevle og blive lidt løs. Plantes gerne i let leret jord. Spreder sig flittigt, dog langsommere end trædebregnerne.
Vores erfaringer med bunddække
Vi har eksperimenteret en hel del med de beskrevne typer af bunddække. Ikke alle planter har villet gro hvor vi ønskede det grundet sol/skygge og jordbundsforhold.
Vores ønske om at dække store arealer i haven med Cotula “Minema” er ikke den nemmeste løsning. Da planten ligger som et smukt fladt tæppe ses alt nedfaldent og ukrudt med det samme. En placering i sol/skygge fungerer bedst hos os. Bør plantes i veldrænet jord da for meget stående fugtighed kan betyde at planterne rådner. Skal ofte suppleres om foråret efter frost/ vinterskader. Alle nedfaldne blade skal fjernes, og der skal holdes øje med og vandes i sommerperioden.
Dog har vi valgt at gå på kompromis, så en tilsvarende del af haven er dækket af Cotula “Squalida”.
Planten breder sig hurtigt og er nem at holde, trives i både sol og skygge og er nøjsom og hårdfør. Kan plantes i både fugtige og lidt mere tørre områder. Hos os har vi bl.a. plantet i rhododendronspagnum. Gror hurtigt op mod sten, hvor man kan tage aflæggere og formere.
Plantens samlede udtryk er noget højere end Minemaen. At farven skifter efter årstiden til grøngylden er naturligt smukt, synes vi. Desværre bliver den brun om vinteren.
En mindre del er beplantet med “Diorca”. Forskellen fra Squalidaen er, at denne fremtræder helt ensfarvet grøn og beholder sin farve året rundt. Har ellers samme gode kvaliteter som Squalidaen.
Firling “Sagina Subulata” en dejlig tæppedannende plante som desværre ikke så gerne vil være hos os. Vi har nok givet den for god jord og en måske for soldisponeret plads. Tendensen er her, at planterne bliver gule i højsommerens varmeperioder. Bliver dog hurtigt grønne igen. Vokser ikke så hurtigt sammen som trædebregnerne. Vinteren kan være lidt hårde ved planterne, så de får bare pletter, kommer dog igen.
For at få lidt blomstring har vi forsøgt os med prydtimian. Der findes en mængde arter i forskellig højder og blomsterfarver. Vi synes bedst om en helt lav, Thymus praecox minor. Den danner et tæppe med små blade og lyslilla blomster om sommeren. Hos os bliver den ikke åben i midten. Står på en skråning. Vokser ikke så hurtigt sammen som trædebregnerne. En rigtig god nøjsom plante til fuld sol!
Tro ikke det er vedligeholdelsesfrit at dække bunden i haven med de førnævnte planter. Der vil være timers god motion med lugning!
Det kræver rigtig mange planter at dække arealer med bar jord. Man kan snildt dele de fleste planter i 4 eller flere, hvad de kun har godt af. Herved dækkes hurtigt et pænt areal. Plant helst om foråret, især når det gælder Cotula Minema, så planterne får tid til at sprede og rodfæste sig, inden vinteren.
For at sætte skub i groningen kan man købe nogle billige plantesække eller så-og priklejord til det øverste jordlag. Udgiften til planter kan holdes nede ved selv at formere. Vi har brugt et skur med trapeztag som drivhus.
Trædebregnerne har, som navnet hentyder til, godt af at blive trådt på. Dette samler planten, som ellers kan blive trevlede/løse. Desværre kan fuglene, især i redebyggetiden, være lidt rigelig interesserede i byggematerialer i form af bunddække. Her må kreativiteten i gang. Dæk evt. I den værste tid med hønsenet eller tynd fiberdug.
Vi gøder bunddækket med Osmo universal havegødning 100% organisk. Gødningen svider ikke planterne.
Erfaringerne med bunddække er uendelige. Vore oplevelser og haver forskellige, og snakken om bunddække er vel nok evig tilbagevendende.
Tekst og foto: Gerda Møller










