Beskæring (1)
  • Vil du lære noget om fyrretræet Så gå hen til det

Ja, det er som bekendt et gammelt japansk ordsprog, som passer på alle livets forhold Så hvis man vil lære noget, så må man nærme sig, det man gerne vil lære noget om.

Beskæring i en japansk have er ikke at sammenligne med beskæring i en almindelig villahave, der ofte foretages en gang årligt for at give lys og luft.

Beskæring i en japansk have foregår næsten hele året rundt, og kræver en utrolig viden og indsigt i de enkelte planters måde at vokse på, samt hvornår det er bedst at klippe dem. Planterne i den japanske have beskæres ofte flere gange om året, da formålet er at fastholde den samme stramme form hele året, dersom haven helst skal tage sig ensartet ud hele året igennem.

Beskæringen i en japansk have tager udgangspunkt i den japanske naturs egne former og farver. Alle aspekter der er nødvendige at sætte sig ind, i inden man begiver sig ud i, at udføre japanske havekunst.

Japansk havekunst

Er mange ting, men ens for haverne er det oftest, at gengive den japanske naturs former og farver, bare i minder målestok, samt at vise sten, planter og vand respekt. Bløde champignon former afbrudt af knivskarpe klippeformationer, gennemskåret af vandfald søer og åer, ja det er japansk natur kort fortalt.

Beskæringens kunst

Beskæringens kunst består i sin enkelthed, i at kopiere den japanske naturs former. Vi kender allerede champignon formen, en form der meget ofte anvendes i de japanske haver, dersom den kan opfattes som et stykke skov. Plateauerne på grenene eller skyerne eller hvad man nu vil kalde dem, har ligeledes mange forskellige former så som elipseform, pudeform og skyform. Ens for alle disse former er, at det er vigtigt at anvende samme form gennem hele sin japanske have så vidt det er muligt, for at skabe ensartethed.

Men inden disse valg, er der første vigtige valg, at vælge hvad er det for en japansk natur jeg gerne vil gengive, i mindre form i min egen have? Hvis man ikke kender til den japanske natur, og dens opstående, kan det blive vanskeligt at vælge. Her kan der være en stor hjælp at hente i, at sætte sig grundigt ind i de forskellige japanske havetyper, for derigennem at få indblik i de forskellige kompositioner og materialer der er anvendt i de enkelte haver.

Herefter kan det blive betydelig lettere, at vælge landskabsform, sten og planter til sin japanske have.

En skitsetegning af sit japanske haveprojekt er under alle omstændigheder en nødvendighed, hvor alle tænkelige elementer et indtegnet. Med denne tegning er man i stand til at vurdere størrelser på både sten og planter der påtænkes anvendt i haven.

Nyindkøbte planter

Disse egner sig oftest ikke til en japansk have som de er, da de i de fleste tilfælde ikke er fremstillet til formålet. Der findes enkelte planteskoler der importere formklippede træer, der kan anvendes til en japansk have, men prisen er også derefter.

Med sine nye planter i hånden, er det at den japanske beskæreteknik kommer ind i billedet. Hvis man kan se det færdige billede for sig, er det meget nemmere at vælge sit plantemateriale.

Når man kommer hjem med et træ, skal der ofte en beskæring til for at forme træet så det passer ind i den japanske have. Inden træet graves ned skal forsiden besluttes, den side der skal vende frem mod beskueren. Kan træet ses fra flere sider stilles der endnu større krav, især til beskæringen. Når alt dette er sket går man over til den egentlige beskæring og formgivning af træet. Dette udføres efter sine ønsker og overvejelser med netop dette træ, hvad er formålet med dette træ, og hvad skal det fortælle beskueren?

For mit ejet vedkommende har jeg, for at gøre beskæringen mere overskuelig, inddelt den japanske beskæring i tre faser som er:

– Grov beskæring – Fin beskæring – Æstetisk beskæring, eller fase 1, 2 og 3

Grov beskæring

Når der er taget beslutning om træets placering i haven, og hvorfra det kan betragtes, så påbegyndes den første grove beskæring. Denne beskæring er nødvendig for at skabe det nødvendige lys til træet eks.vis et ahorntræ. Er der tale om et tehave kan træet med fordel opstammes, således at træets kommende krone danner et loft over haven, og stammen er medvirkende til at give en skovagtig stemning. Kronen udtyndes så lyset alligevel kan nå bunddækket. Her besluttes det ligeledes, hvilke grene der skal bevares til sky/pudeklip.

Fin beskæring

Finbeskæringen udføres når den grove beskæring er afsluttet, og består i at fjerne alle mindre grene der vokser på kryds og tværs, og virker forstyrrende i det samlede billede.

Æstetisk beskæring

Den æstetiske beskæring er den man hele tiden foretager, for mit eget vedkommende foregår det når jeg alligevel bevæger mig rundt i haven.

Der betragter jeg alligevel alle planterne fra flere forskellige sider. Her fjernes mindre forstyrrende grene, oftest er der tale om “pudeskyerne” hvor op og nedad voksende grene fjernes for at bibeholde pudeformen. Det kan ligeledes være at klippe azaliepuderne for strittende nye grene, for at bibeholde deres champignon form.

Tekst: Jørgen Lund

 

 

Før

 

Efter

 

 

 

 

 

Scroll to top
Skip to content