På endnu en varm, dansk sommerdag den 27. juni tog vi sydpå – til Lolland-Falster – for at opleve tre skønne og særdeles forskellige haver.

Den første have var hos Bjarne Aaholm i Idestrup. Bjarne har tidligere haft en mere traditionel japansk inspireret have, men i forbindelse med et nyt hus for nogle år siden besluttede han at udvikle en lidt mere speciel have. Haven er anlagt rundt om en græsplæne med mange flotte og relativ små planter – blandt andet ahorn, azaleaer, rododendron, pæoner, ginkgo og mange stedsegrønne planter.

Flere steder i haven var der rindende vand i form af små vandløb i flækkede bambusrør – et godt alternativ til at få lyden af vand i haven. Haven bød også på en række flotte bonzai-planter.

Det mest kendetegnede ved denne have er dog de stringente og stramme linjer, ofte rette linjer i haven. Brugen af regelmæssige kantsten og semi-symmetriske former synes at være usædvanligt i den japansk inspireret have, men haven læner sig meget tydeligt op af en ny form for ”moderne haver” i Japan, der netop er karakteriseret ved brug af disse principper – og fx beton. Haven må være en af de eneste i Danmark, der repræsenterer ”moderne, samtidige japanske haver” – og er et strålende eksempel på dette.

Den næste have var hos Morten og Kisser i Systofte Skovby. Her kunne vi opleve en mere traditionel japansk inspireret vandringshave – og så ikke så traditionel alligevel! Haven blev i sin tid startet med en nedgravet balje med vand – og igennem en årrække er dette nu udvidet med vandbassin, stier, vandløb, masser af frodige planter i alle højder, en lille meditationshave og terrasser, der ligger i dejlig forlængelse af haven.

Selv om haven angiveligt ikke er udviklet ud fra en overordnet plan, er resultatet ikke desto mindre blevet fantastisk helstøbt, og skabelsen af rum i en have af ret lille størrelse er helt unik. Man føler det som om, man går rundt i en stor, stille skov, hvor man kan høre vandets rislen.

Haven kan godt virke som en ”naturligt voksende have”, men det er en illusion. Der bliver brugt mange, mange timer på at vedligeholde, klippe og beskære planterne, så de rigtige indtryk, perspektiver og udtryk bibeholdes.

Dagens sidste stop var Vestlollands Botaniske Have (Peter Hansens Have) i nærheden af Nakskov. Planteskolen er gennem årene udvidet med en 55.000 m2 stor botanisk have, hvor der skønnes at være mellem 5.000 og 10.000 plantearter. Blandt disse finder man mange arter af rododendron, hosta, pæoner, magnolier og bambus – netop planter vi også finder i de japanske haver.

I haven findes 2 søer og 2 aboreter, hvor det ene aboret på 25.000 m2 er nyanlagt i 2016 og indeholder bl.a. 190 forskellige magnolier. Når man tænker på, at Peter Hansen selv vedligeholder haven, må man være fuld af beundring når man træder ud i den nye afdeling, der svarer til 3-4 fodboldbaner!

Del siden på: