På en solfyldt – og varm – søndag den 15. august besøgte foreningens medlemmer 3 haver på Sjælland, der alle var fantastiske på hver deres måde.

Første have var i Viby på Sjælland, hvor Hanne og Kim fortalte om deres fantastiske have. Allerede foran huset bliver man modtaget af to formklippede træer, der er blevet formet igennem mange år. Det blev fulgt op af flere meget flotte, formklippede træer i selve haven.

Her er også et dejligt, rislende vandløb med udspring på en bakke og med flere små vandfald på vejen ned til det store koi-bassin. Her blev vi hilst på af nogle usædvanlig store koi, hvoraf nogle er mere end 25 år gamle.

Bassinet har været udvidet flere gange og er en stor nydelse, ligesom samspillet mellem det grønne bunddække, sort granit og planterne i en have, der er holdt i en stram form.

Næste have var i Næstved hos Inge og Leif. En helt anderledes have, hvor man går på opdagelse og oplever mange spændende elementer. Et meget flot tibetansk kirsebærtræ står som noget af det første i haven som et solitær element, der giver hele haven karakter.

Men kommer man rundt i hjørnerne, oplever man mange gamle planter som en troldhassel og flot klippede ahorn. Og pludselig står man i en meditationshave, godt placeret lidt afsides – og med en indgang til vinstokkene, der er basis for egenproduktion af vin.

Haven byder desuden på flere former for bunddække i form af både trædebregner og firling. Blandt andet den ikke helt almindelige Cotula potentillina.

Den sidste have på turen denne søndag var Henriks sommerhusgrund i Nyråd, der kunne tage pusten fra folk – både på grund af udsigten over den stærkt kuperede grund, men også når man skulle bevæge sig op ad den stejle bakke i varmen!

Henrik har formået at forvandle denne grund til en naturskøn plet med stærk inspiration fra Japan med spændende græsser, ahorn og bambus. Desuden ligger der et symbolsk thehus på grunden, der falder naturligt ind i atmosfæren af sydlandsk, japansk og dansk kultur.

Fra toppen af bakken og hele vejen ned til bunden løber en lille bæk, der slutter i en naturlig sø nederst. Det er nok den længste bæk, som jeg har set i en japansk have i Danmark.

Alle tre haver havde meget at byde på og gav masser af inspiration.