Sukiya Living

Hvordan integrerer vi vort danske hus og vor ”japanske” have i tråd med det japanske udgangspunkt: at se haven som en del af huset og som en helhed adskilt fra ”verden uden for”, i stedet for at se haven, som det der er udenfor huset og separeret fra huset?

I det følgende kommer ét forsøg på at sætte ord og billeder på ud fra oplevelser fra Japan, erfaringer fra vor egen hus-/have-situation og ikke mindst inspireret af mange årgange med interessante betragtninger omkring Sukiya living, der findes i adskillige tekster i tidsskriftet: ”Sukiya Living Magazine. The Journal of Japanese Gardening”.

Som det bl.a. fremgår af en artikel i Nr. 88, Juli/August 2012 skiftede tidsskriftet faktisk navn fra ”Journal of Japanese Gardening”, ud fra udgiverens øgede indsigt i betydningen af ”Sukiya Living Environment” med den japanske tradition med beboernes livsstil understøttet af husets struktur, indretning og havens rum. Artiklen fra 2012 er i øvrigt oversat og bragt i NIWA 1/2013 med titlen: ”Grib det smukke i naturen og gør det til dit hjem at leve Sukiya”.

Overvejelser om integrationen af have og hus kan tage udgangspunkt i nogle citater fra artiklen: ”Den rigtige japanske havetradition er relateret til mennesker og deres bolig.” Og ”… Sukiya-haven er i reglen blot noget, som er smukt, sikkert, sundt og kan tages for givet og understøtter de menneskelige behov uden at kræve opmærksomhed. Haven er en grundlæggende del af boligen, haven falder ind i samme kategori som frisk luft, frisk vand, sund mad og solskin eller et smil på dit barnebarns ansigt.”

Sagt på en lidt anden måde, som en af vore japanske bekendte for nogen tid siden udtrykte sig: Haven har ”mu”. Efter nogen tids overvejelse, gik det op for os, at hun refererede til havens stemning og roen, at vor have ikke kræver opmærksomhed, og intet træder specielt frem. (Direkte oversat står ”mu” for ingenting, men i denne sammenhæng, skal det ikke opleves som en fornærmelse – tværtimod.)

Dette svarer også til vore oplevelser fra besøg i nogle traditionelle haver i Japan, hvor idealiseret natur, enkelhed, rum/tomrum og haven i relation til bygninger er nogle af de afgørende fællespræg for opnåelse af den specielle stemning af ro, fred og harmoni.

Nydelsen af haven og oplevelsen af den japanske karakter øges yderligere betragteligt, om der skabes omgivelser, der også prioriterer udnyttelse af havens dybde-dimension og eventuel indramning i overgange mellem inde- og uderum.  I Japan kan haven typisk opleves fra en veranda eller inde fra rummet – enten uforstyrret om alle skydedøre er taget ud eller med indramning af f.eks. shoji-skydedøre eller sudare- bambusgardiner. Yderligere kan en ”dårlig baggrund” f.eks. gemmes bag delvis nedrullede uigennemsigtige rullegardiner.

I flere artikler fra Sukiya Living Magazine findes bl.a. omtale af væsentlige råd for at opnå integreret hus og japansk have. Start med udsigten fra et vindue, begræns haven, lav haven tæt ved vinduet og personlig, og luk din have af fra den omgivende verden. Disse råd er i tråd med vore erfaringer opnået ved mere eller ofte mindre bevidst arbejde med haven.

At tilpasse haven og have-oplevelsen til direkte udsyn i haven gennem et større vinduesparti fra stuen, hvor beboerne oftest opholder sig, giver mulighed for integration af haven i dagligdagen og alt andet lige betyde forholdsvis længere tid at nyde havens nærhed, og måske endda given en oplevelse af at sidde ude i haven, når man sidder inde i huset. Loft-til-gulv vinduer, haven tæt på og siddepladser tæt på vinduerne kan yderligere intensivere oplevelsen. Det bidrager også til oplevelsen af at være ude i haven, at gulvniveauet i henhold til den japanske tradition ofte kun er 70-80cm over havens forgrund, og at øjenniveauet for en person, der sidder i stuen, således er lavere end øjenniveauet for den person, der står i haven.

Afhængig af præferencer er det naturligvis op til den enkelte at skabe sin ideelle natur direkte uden for vinduerne som et 3-dimensionalt billede. Alt andet lige vil en tydelig indrammet, ikke alt for stor have med vækster beskåret og tilpasset ”menneskelig” størrelse gøre det enklere, at opnå en have, der fremstår intim, integreret og tæt på.

Det vil ofte være vanskeligt med dansk byggetradition at opnå samme højde over grunden som i den japanske tradition. I vort hus med et forholdsvis højt fundament har vi forsøgt en vis tilpasning ved at have forholdsvis lave stole og lavt bord tæt på ruderne. Hermed synes vi, at vi opnår en tydeligere oplevelse af at være ude i haven.

En anden ofte forekommende forskel mellem den danske og japanske tradition, er at både hus og have i Japan er indenfor muren eller hegnet, der omringer grunden. Yderst sjældent er der nogen form for forhave eller anden dekoration af hensyn til forbipasserende -udover selve muren/hegnet og en port. Personer i haven og inde i huset vil typisk ikke have mulighed for at se ud på gaden (fra stueplan). Heraf følger at sukiya-haven opleves som sikker, tryg og ”privat”. 

Fotos til denne NIWA-artikel stammer alle fra Japan undtagen et (det med lave stole og lavt bord foran vore loft-til-gulv-vinduer). Håber at de giver inspiration, selvom de er taget fra den japanske kontekst uden yderligere bearbejdning.

I Japan tages sukiya konceptet ofte videre i bygningsdesign inspireret af bygninger baseret på æstetik, der tilstræber uimponeret, naturlig og rustik enkelhed i stil med traditionelle huse til te-ceremoni. Byggematerialer, der anvendes hertil, vil typisk være naturmaterialer f.eks. i form af søjler af træstammer eventuelt med bark og klinede vægge.

Sukiya Living Magazine Sept./Oct. 2012 No. 89 beskriver bl.a. Sukiya-stil hjem som en stemning af ”elegant enkelthed” og opstiller den generelle karakter af disse hjem i 7 punkter:

  1. Integration af arkitektur med natur
  2. Stor anvendelse af naturmaterialer i konstruktioner
  3. Udførelse i højeste kvalitet
  4. Lette og elegante proportioner
  5. Respekt for den menneskelige skala
  6. Dyb forståelse af menneskers sanseoplevelser
  7. Generel forståelse af uimponeret elegance med rustikke overtoner.

Vor personlige konklusion er, at det hele går ud på at skabe den ønskede stemning, og at det er blevet enklere efter at have set rigtig mange haver (med tilhørende bygninger) i Japan. I forbindelse med ”Hvad er en japanske have for dig?” forsøgte vi at sætte nogle ord på, at det er væsentligt at helheden udviser: natur; harmoni; enkelhed, gerne med et præg af patina. I denne sammenhæng vil vi tillægge den menneskelig skala, så hus og have tilpasses beboernes behov og livsstil.

Tekst og foto: Annelise Larsen og Carlo Jensen

Shigemori Mirei Garden Museum, Kyoto

 

Taizo-in Myoshin-ji, Koyto

 

Vores udsyn fra stuen

 

Indgang mod gade i det nordlige Kyoto

 

Stilling at betragte haver på i længere tid i gamle dage (Hosen-in, se næste foto)

 

Hosen-in, Sorin-in, Ohara, nordlige Kyoto

 

Seikan-so ryokan, Nara

 

 

 

 

Scroll to top
Skip to content