Stenene i den japanske have

De hellige sten

Når guderne valgte at besøge jorden, fortæller det gamle sagn, at de landede på de højeste bjergtinder. Det er en af grundene til, at japanerne betragter bjerge, klipper og sten som hellige. Sammen med begreber som urokkelighed, stilhed, renhed og kraft udgør stenene et af de væsentligste elementer i den japanske have. Japanerne har fra de tidligste tider opfattelsen af, at stenene har en sjæl. Japan er et ørige med 4 hovedøer og ca. 1000 mindre øer. Ca. 80 % af landet er klippe og bjerglandskab, uvejsomt og svært fremkommeligt, med naturlige bjergsøer, rislende bække og vandløb. Det er dette utroligt smukke landskab, japanerne bringer ind i deres haver, med stor respekt for det naturen selv har skabt.

At vælge sten

At vælge sten til en japansk have, er fra begyndelsen et vigtigt valg. Der er mange forskellige stentyper at vælge imellem, kun ens egen fantasi og arbejdsindsats sætter grænser for, hvad der er overkommeligt også økonomisk. For alle stentyper gælder det ganske enkelt om at gøre, som japanerne gør det, holde sig til farverne i de gråsorte nuancer. Der opnås kun enkelhed, harmoni og ro ved at benytte sten fra samme brud og sten i samme farve, når der
skal anlægges japansk have. Der kan dog godt anvendes sten af forskellig art der, hvor haven er opdelt evt. som forhave og baghave, ligeledes er trædestien en undtagelse.
Trædestenene i de japanske haver er ofte forskellig i farve og struktur med en utrolig virkning til følge. Man er konstant nødt til at kigge ned på hver enkelt sten, for bare at kunne gå
på dem. Trædesten i forskellige størrelser og med et kantet udseende, giver et fantastisk modspil til resten af stenene i haven, hvis man ellers har fulgt ovenstående.

Brudgranit eller natursten

Af stentyper er der to hovedgrupper: Natursten fundet i grusgrave eller i landmændenes enorme stendynger, ved byggepladser og udgravninger. Springgranit eller brudgranit, der kommer fra Norge, Sverige eller Bornholm. Fra alle tre områder er granitten sprunget i stumper og stykker med dynamit. Brudgranitten har nogle utrolige spændende flader og er fantastisk at bygge japanske haver med. I Japan benytter de sten, som kan findes i umiddelbar nærhed af, hvor haven skal anlægges, og de har med garanti ikke været i Sverige eller Norge efter sten. Er man interesseret i noget, der minder om det ægte japanske, kommer man ikke udenom at anskaffe sig sine sten fra de omtalte steder. Runde kugleformede sten hører ikke hjemme i en japansk have. Undgå disse sten, de er umulige at få til at se ud af noget og helt uegnede i en japansk have.

Sten skal klæde hinanden

Det gælder om at anskaffe sig sten med flest mulige brudte flader, jo mere kantet udseende de har, jo nemmere er det at bygge haven op. Stenene skal også klæde hinanden og være i asymmetrisk balance med hinanden. Opstiller du f.eks. tre sten i en gruppe, er det vigtigt, at de har forskellig størrelse – også i højden. De skal have samme farve, være fra samme brud med et kantet udseende, således at man fornemmer klippestykkerne, under et jordskælv eller udbrud i undergrunden, har skubbet sig fra hinanden. Alt dette for at skabe noget der minder om den japanske natur. Stenene bliver endnu mere betydningsfulde, når de omgives af klippede træer og buske. De står der året rundt, vokser ikke og skal ikke klippes. De visner ikke eller taber bladene, de står der hele tiden, urokkelige og uforanderlige!
En stor sten i haven, får med tiden større og vigtigere betydning end ti små.

Af Jørgen Lund

Del siden på:
Scroll to top
Skip to content