Jojuin

Her et eksempel på et medlems besøg i Haven Jojuin ved Kiyomizudera temple

En tidlig november morgen i 2008 valgte vi at se præstens privathave Jojuin. Haven er at finde i bogen ”THE HIDDEN GARDENS of KYOTO”.

Ud over os var der kun en enkelt besøgende, men haven kan varmt anbefales. Selv om den ligger så tæt på en af de største turist attraktioner Kiyomizudera, så kan man ikke høre alle de besøgende derovre fra. Stilheden er helt fantastisk.

Haven er fra Edo perioden og bliver betragtet som en af de mest elegante haver og kaldes også "The Garden of Moon”.

Selv om haven ikke er så stor så har effekten af specielt de 2 lanterner stor betydning. Den ene i haven og den anden på bjerg-siden oppe i skoven får haven til at synes væsentlig større end den er.

Haven ligger lidt oppe ad en bakke med et stærkt skrånende terræn hvor der er mange planter klippet i forskellige niveauer og faconer. Søen er pæn stor med 2 øer.

Den største ø har nogle sten og en lanterne. Rundt om søen og på øerne går beplantningen helt ned til vandet flere steder og med planter i mange forskellige størrelser og klipninger.

Op til verandaen står det haven måske er mest kendt for, den flotte og specielle tsukubai som har en

udformning som kimonoærmet eller som nogle mener ærmet på de japanske dommerkapper. Den er doneret af, på den tid, den største samurai Taiko Hideyoshi (1536-1598).

Beskueren har mulighed for virkelig at nyde de fjerne "horisonter” hvor man kan se den store lampe anbragt oppe i skoven på den anden side.

En skøn have hvor der var skabt distance ved hjælp af en japansk lampe anbragt indenfor havens afgrænsning og en anden lampe oppe på "bjergsiden” i skoven.

Læren fra haven er at man sagtens kan blande klipning i kvadrater med runde former.

En anden lære er hvor vigtigt det er med perspektivering ex. det at anbringe en lygte rimelig tæt på og en anden i samme retning, men et stykke derfra, det giver en helt speciel illusion om afstande og størrelse.

Tekst og foto: Vera Friis & Gert Knudsen

Mere information

Som medlem får man adgang til flere informationer om enkelte haver, samt billeder taget af medlemmer på rejser i Japan.